Ekspresy dla gastronomii

Ekspresy dla gastronomii czyli profesjonalne ekspresy do kawiarni ie tylko objawy, ale także przyczyny. Z tych powodów wiele osób musi być na diecie. Niektóre osoby jednak nie potrafią zrezygnować z tego, co im szkodzi. Część osób wypracowało sobie nawyki, które

Dodane: 22-01-2020 02:14
Ekspresy dla gastronomii

Pyszna kawa nie musi być szkodliwa

profesjonalne ekspresy do kawiarni
profesjonalne ekspresy do kawiarni

Coraz więcej osób w naszym społeczeństwie choruje. Mamy rozmaite dolegliwości, co sprawia, że chcemy zapobiegać kolejnym i leczymy nie tylko objawy, ale także przyczyny. Z tych powodów wiele osób musi być na diecie. Niektóre osoby jednak nie potrafią zrezygnować z tego, co im szkodzi.

Część osób wypracowało sobie nawyki, które pozwalają im świetnie się czuć i zachowywać doskonałą kondycję. Przez wiele lat prowadzono badania na temat kawy, które miały dowieść, czy jest ona szkodliwa. Okazuje się, że picie jej w rozsądnych ilościach może odbić się korzystnie na organizmie. Bardzo dobrze przygotowana kawa włoska może dodać energii zwłaszcza w pochmurny i deszczowy dzień. Warto dodać do niej przypraw, które mają rewelacyjne właściwości. Niektóre osoby przekonały się, że szczypta kozieradki może być świetnym wyborem zwłaszcza dla osób, które szukają odmiany i lubią ciekawe eksperymenty. Podobnie jest z cynamonem i kardamonem. Nie chodzi tu tylko o nowe smaki, ale również o walory zdrowotne, które są ważne dla wielu osób. Ekspresy do kawy mogą być bardzo dobrym sposobem na świetne przygotowanie tego napoju w domu i biurze.


Chyba że będziemy wypijali dziennie kilka

Dziś kawa nie jest już dla nas luksusem tak, jak bywało kiedyś. Pijemy ją w domu, pijemy w kawiarni, w pracy, u przyjaciół. Kawę mamy dzięki palonym i zmielonym ziarnom kakaowca. Na półkach sklepowych jest jej wiele, dzięki czemu mamy okazję pić kawę różnego rodzaju. Jedna smakuje nam lepiej, a druga gorzej, bo mamy swoje upodobania. Kilka dekad temu, gdy nie było wyboru smakował każdy rodzaj kawy, lecz dziś wybór jest ogromny. Możemy pić ją sypaną lub taką, jaką przygotowują ekspresy do kawy, albo kawę ze śmietanką. Niektórzy nie wypiją innej, jak tylko rozpuszczalną lub z dodatkiem mleka. Wielu smakuje kawa włoska, a innym parzona po turecku. Kawa jako napój z kofeiną posiada niezdrowe właściwości i szereg zdrowych właściwości. I trudno jest określić, których jest więcej. Na pewno spożywana w niedużych ilościach nie zaszkodzi nikomu. Chyba, że będziemy wypijali dziennie kilka filiżanek bardzo mocnej kawy. Wtedy może zaszkodzić naszemu sercu, podnieść ciśnienie krwi, sprowadzić bezsenność. Albo sprawić, że będziemy się czuli rozdrażnieni, nadpobudliwi, niespokojni. Gdyż będzie ona ujemnie wpływać na nasz układ nerwowy. Dlatego nie wolno przesadzać z jej piciem.


Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.


Mówimy o niej nie tylko kawa

Tak kochamy pić kawę, że aż różnie ją nazywamy. Mówimy o niej nie tylko kawa, czy kawka. Zdrobniamy jej nazwę tak bardzo, że z miłości do tego napoju nazywamy ją czasem kawusią. Miliony ludzi na świecie nie może obejść się bez filiżanki kawy dziennie. A wielu pije jej więcej. Są i tacy ludzie, którzy zatracają się w piciu kawy i szkodzą tym swojemu zdrowiu, a nawet zagrażają życiu. Gdyż spożycie dużej ilości mocnej kawy w ciągu jednego dnia może doprowadzić do zawału serca lub wysokiego nadciśnienia. A w konsekwencji do wylewu krwi do mózgu. Jednak fani kawy nie muszą pić jej mocnej. Są przecież ekspresy do kawy, które parzą słabszą kawę. Kawa włoska również nie należy do mocnej. Kawa w Polsce jest znana od dawna. Już w osiemnastym wieku zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w Gdańsku i w Warszawie. Bardzo szybko zaczęły w Warszawie powstawać następne kawiarnie, które stały się z czasem bardzo znane, np. za bramą Ogrodu Saskiego, czy na Starym Rynku. I inne mniej znane. W pierwszej ćwierci dziewiętnastego wieku było ich w Warszawie już ponad 120. A w połowie dziewiętnastego wieku aż 180. Bo zapotrzebowanie na kawę i na spotkania w kawiarni przy kawie rosło.


Tylko kawa

Jakie ekspresy do kawy są najlepsze? Przelewowe czy ciśnieniowe? A czy kawa włoska jest rzeczywiście godna polecenia? No cóż, nie odpowiemy jednoznacznie na powyższe pytania, bo nie ma jedynej słusznej odpowiedzi. Każdy z nas jest przecież inny i co innego lubi. Zresztą, gdyby wszyscy byli jednakowi, nasz świat byłby po prostu nudny, a tak jest dużo ciekawiej i bardziej kolorowo. Jedni wybierają więc przelewowe ekspresy do kawy, a inni stawiają na ciśnieniowe. Jedni uważają, że kawa włoska jest jedynie godna uwagi, a inni preferują kawę niemiecką. Każdy wybór jest dobry, jeśli tylko jesteśmy zadowoleni. I tego się trzymajmy.
A skoro już został wywołany ten temat, to zatrzymajmy się przy nim na chwilę. Otóż, i u nas pije się już dosyć dużo kawy. Polacy rozsmakowali się w tym aromatycznym napoju. W zasadzie nie wyobrażamy już sobie popołudnia bez filiżanki kawy. A są i tacy, którzy muszą zacząć dzień od kawy, bo w przeciwnym wypadku po prostu się nie obudzą. No cóż, wszak przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Kawa jednak uzależnia, ale na szczęście to używka, która jest legalna.